In de ban van Nicole
Dominee Jan Andries de Boer op werkbezoek in Jamaica
KINGSTON - Dominee Jan Andries de Boer van de gereformeerde kerk in Broek op Langedijk vertrok zaterdag 4 september naar Jamaica, voor een werkbezoek van zes weken bij de 'United Church of Jamaica and the Cayman Islands'. Hij is één van de tien predikanten afkomstig van over de hele wereld (Jan Andries is de enige uit Europa) die vanuit de Council for World Mission hiervoor is geselecteerd.
,,Het is zaterdagavond 2 oktober. Zojuist is, na bijna drie etmalen, de stroom terug in het huis waar ik verblijf. Het is hier een geweldig noodweer geweest. De tropische storm 'Nicole' heeft het land geteisterd. En dit was een nieuw verschijnsel. Normaal zwelt harde wind boven zee aan tot storm en dan kan de bevolking gewaarschuwd worden. Dit keer was het anders. Er zou regen zijn, zware regen, maar dat zou het zijn en zo was het dinsdag. Dat de scholen uitvielen vanwege de wateroverlast, was normaal. Maar woensdag bleef het regenen, terwijl tegelijkertijd de wind aanzwol.
,,'s Middags viel de stroom uit en vervolgens maakte ik 's avonds taferelen mee die ik alleen kende van spannende films: de ramen konden niet worden gesloten en er was een metalen plaat weggeblazen, zodat de wind recht naar binnen woei. De gordijnen woeien geheel opgebold naar binnen en konden slechts met de groots mogelijke moeite worden vastgebonden. Voortdurend onweer en bliksem."
,,Ik ben te gast bij Leo en Annette, het domineesechtpaar van Bethel United Church in Highgate in de 'parish' (provincie) St. Mary. Het is een stel mensen dat indruk op mij maakt door hun integere levensstijl. Het geloof beleven zij anders dan ik, bijvoorbeeld doordat zij de hele Bijbel letterlijk nemen en in werkelijk al wat er gebeurt de hand van God zien, terwijl ik bijvoorbeeld het weer zie als iets dat gewoonweg gebeurt omdat er bepaalde wetten heersen in de natuur. Maar ze zijn heel consequent in hun benadering van de dingen, en wel op een prettige manier. Zij vertegenwoordigen duidelijk de vreugde van het geloof en elk goed ding is hen een dankzegging waard. In alles weten zij zich gesteund door de aanwezigheid van de Heer die hen nooit in de steek zal laten.
,,De ochtend na het noodweer stapte ik met Leo in de auto om in het dorp de schade te bezien. Met tal van dorpsgenoten wisselt mijn collega uit hoe zij de storm hebben doorstaan. Onderweg zegt hij regelmatig: 'wow', bijvoorbeeld als blijkt dat een stuk grond met palmbomen en al twintig meter de diepte van een riviertje is ingezakt. Het ergst wat er hier in Highgate gebeurd is, is dat een compleet huis door de stroom is weggeslagen. Alleen een kuil en hier met hier en daar wat huisraad herinnert aan het - weliswaar kleine - huisje dat hier altijd heeft gestaan. De bewoner heeft het Goddank overleefd.
,,De auto van mijn gastheer is voorzien van een geavanceerd navigatiesysteem, dat helaas alleen de wegen van Japan kent. De tv-functie komt nu echter goed van pas. De beelden zijn indrukwekkend. Overal in Jamaica dorpen onder water en gebouwen beschadigd of weggeslagen. Het ergst zijn de ongeveer vijftien doden die er tot nu toe geteld zijn."
,,Zo totaal door een storm verrast te worden zijn de Jamaicanen niet gewend. En daarom wordt er over klimaatverandering gesproken op de radio. Ik krijg een déjà-vu: zes jaar geleden was ik met m'n gezin in Zwitserland toen daar enorme overstromingen waren. Ook daar sprak men toen over de veranderingen in het klimaat. Waarom wordt over dit onderwerp alleen gesproken als er wat aan de hand is? Waarom gaan we intussen met z'n allen op deze voet door? Geregeld heb ik hier verteld dat een groot deel van Nederland onder zeeniveau ligt. Wanneer zullen wij weer een watersnoodramp krijgen?
,,Het weer was alles bepalend deze week. Het complete maatschappelijke leven lag plat. Ook alle kerkelijke activiteiten zijn afgelast, inclusief de dingen waaraan ik deel zou nemen. Morgen (zondag 3 oktober) zal ik preken; ik ben heel benieuwd hoe dat zal zijn. In Jamaica is zoiets als een rockdienst nergens voor nodig; het is hier al een swingend gebeuren op zich! De dienst vorige week duurde bijna vier uur, maar ik kwam er verkwikt en verheugd uit. Zelfs de preek was muzikaal. Ik wist al dat soul de wereldse afgeleide was van gospel. Zondag heb ik een predikant horen preken op de manier die ik ken van de vroege James Brown, compleet met muzikale begeleiding, die als hij zijn zoveelste krachtige uitspraak had gedaan, er een mooi akkoordje achteraan gooide."
Het volledige verslag is te vinden op www.webpuntjes.nl.
Reacties (0)